Zasada 80/20 w diecie
Zasada 80/20 w diecie
Zasada 80/20 w diecie
Na początku niniejszego artykułu warto przypomnieć pochodzenie i znaczenie słowa „dieta”. Mianowicie określenie „dieta” wywodzi się z języka greckiego - διατροφή (diatrofí), które oznaczało styl życia, sposób myślenia. Wyrażenie nie dotyczyło wyłącznie odżywiania, a ogółu funkcjonowania jednostki. Kolejno słowo dieta ewaluowało do diaeta (z łac.), a następnie do diete (z języka starofrancuskiego) gdzie zyskało niechlubne znaczenie - utożsamiane z restrykcjami żywieniowymi. Dopiero od niedawna ponownie słowo dieta charakteryzujemy w pierwotny sposób.
Odpowiednie odżywianie, równowaga w dostępności składników odżywczych, higieniczny styl życia, systematycznie podejmowana aktywność fizyczna to wykładniki, które bezpośrednio wpływają na dobrostan naszego organizmu, a tym samym nasze samopoczucie.
Jak natomiast zachować balans w przypadku jadłospisu i naszych żywieniowych potrzeb, zachcianek? Czy zasada 80/20 zagwarantuje Nam dobre samopoczucie, stan zdrowia i zaspokoi potrzebę spożycia danych produktów?
Zasada 80/20 w diecie, na czym polega?
Kluczową zasada diety 80/20 jest dobór produktów w takich sposób, aby 80% z nich dostarczało niezbędnych składników odżywczych, a 20% stanowiła żywność „rekreacyjna”, tzn. „żywność dla przyjemności”.
Jak to wygląda w praktyce?
80% spożywanych produktów powinna stanowić żywność nisko przetworzona, jak:
- pełnowartościowe produkty zbożowe (np. pełnoziarniste pieczywo, makarony, gruboziarniste kasze, pełnoziarniste płatki),
- owoce,
- warzywa,
- oleje roślinne,
- chude mięso,
- ryby,
- jaja,
- chudy nabiał,
- orzechy, pestki, nasiona.
Natomiast pozostałe 20% produktów spożywczych, może stanowić żywność o niskiej gęstości odżywczej, taka, jak:
- czekolada,
- ciasteczka,
- łakocie,
- żywność wysokoprzetworzona, typu fast- food,
- potrawy spożywane w restauracjach,
- alkohol.
Czy jest to odpowiedni model żywienia dla każdego?
Z mojego doświadczenia, warto podkreślić znaczenie nawyków żywieniowych. Kiedy dobieramy posiłki w diecie w sposób powtarzalny kształtujemy pewną regularność oraz pamięć żywieniową organizmu. Możemy zatem ingerować w poprawę parametrów zdrowotnych lub w ich pogorszenie. Warto przemyśleć zarówno kwestie dodatnie, jak i ujemne.
Przykładowo, kiedy prowadzimy początkową dietoterapię, mającą na celu poprawę parametrów profilu lipidowego oraz redukcję masy ciała, nie będzie to odpowiedni model żywienia. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Każdorazowo, spożywając produkty z puli 20% (żywności dla przyjemności), będziemy dostarczać bodźców, np. w odniesieniu do wrażliwości sensorycznej na smak słodki czego konsekwencją może być trudność w stosowaniu wprowadzonych nawyków żywieniowych. Natomiast ryzyko to spada w momencie stabilizacji masy ciała lub po realizacji wyznaczonego dietetycznego celu.
Warto również podkreślić, że przytoczony system prowadzenia diety 80/20 jest doskonałym pomysłem podczas wakacji. Kiedy w ten sposób nie zmieniamy diametralnie Naszego stylu odżywiania, a możemy sukcesywnie (i bez ryzyka dotyczącego pogorszenia parametrów zdrowia) korzystać z oferowanych posiłków.
Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.