Dieta wysokobiałkowa
Dieta wysokobiałkowa
Czym jest dieta wysokobiałkowa?
Dieta wysokobiałkowa to model odżywiania polegający na komponowaniu potraw tak, aby proteiny były podstawowym składnikiem odżywczym stosowanej diety. Przyjmuje się, że udział białka w diecie wysokobiałkowej powinien stanowić do 40% całkowitej energii diety co odpowiada ok. 2,4g na kilogram masy ciała (w zależności od masy ciała, wieku, wzrostu danej osoby).
Jakie są główne zasady stosowania diety wysokobiałkowej?
Do głównych zasad stosowania diety wysokobiałkowej należą:
- regularność spożywania posiłków,
- konsumpcja produktów białkowych o ograniczonej zawartości tłuszczu, np. spożywanie chudego mięsa drobiowego a ograniczenie (eliminacja) konsumpcji mięsa wieprzowego,
- ograniczenie spożywania węglowodanów, w szczególności o wysokim indeksie glikemicznym, np. łakoci, pszennego pieczywa, makaronów, drobnych kasz,
- obróbka kulinarna powinna opierać się na gotowaniu w wodzie, na parze, pieczeniu w piekarniku lub grillowaniu,
- prowadzenie aktywnego stylu życia poprzez regularnie wykonywane treningi lub inne ćwiczenia fizyczne.
Jak komponować posiłki podczas stosowania diety wysokobiałkowej?
Podczas stosowania diety wysokobiałkowej w posiłkach nie powinno zabraknąć następujących produktów:
- jaja,
- ryby,
- mięso,
- owoce morza,
- produkty nabiałowe,
- rośliny strączkowe,
- produkty sojowe,
- orzechy,
- migdały,
- pestki.
Posiłki powinny być komponowane w taki sposób, aby na naszym talerzu dominowały produkty białkowe, a produkty węglowodanowe i tłuszcze stanowiły zdecydowaną mniejszość.
Czy dieta wysokobiałkowa jest bezpieczna?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności rekomenduje aby spożycie białka w diecie wynosiło od ok. 0,8g do 1,45g na kilogram masy ciała, każdego dnia (podane wartości różnią się w zależności od stanu zdrowia, fizjologii, wieku czy płci danej osoby).
Czy zatem dieta wysokobiałkowa jest bezpieczna?
Metaanaliza oparta na 18 badaniach naukowych przeprowadzona przez Purdue University wskazuje na korelację między zwiększonym spożyciem białka a korzystnym wpływem na masę mięśniową u osób wykonujących treningi siłowe lub będących na diecie redukcyjnej.
Należy jednak podkreślić, że wyniki badań dotyczą ściśle określonej grupy badanych (osób aktywnych fizycznie). W przypadku osób chorych, kobiet w ciąży, w okresie laktacji lub dzieci w fazie wzrostu nadmierne spożycie białka w diecie może przyczyniać się do gorszego samopoczucia oraz stanu zdrowia (m.in. ze względu na niekorzystny wpływ na pracę wątroby czy nerek).
Wysokobiałkowego modelu odżywiania nie powinny stosować:
- dzieci,
- kobiety w ciąży,
- kobiety w okresie laktacji,
- pacjenci onkologiczni,
- osoby zmagające się z chorobami hormonalnymi,
- osoby z zaburzeniami pracy nerek,
- osoby z dną moczanową,
- osoby zmagające się z chorobami wątroby,
- osoby zmagające się z zaparciami lub problemami natury żołądkowo-jelitowej,
- osoby zmagające się z zaburzeniami odżywiania.
Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.