Dieta wątrobowa
Dieta wątrobowa
Czym jest dieta wątrobowa?
Dieta wątrobowa to model odżywiania stosowany przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Wsparcie funkcjonowania narządu jest niezmiernie istotne, ponieważ wątroba pełni szereg istotnych funkcji w naszym organizmie, do których należą:
- detoksykacja – neutralizacja toksyn,
- wytwarzanie żółci,
- produkcja białek,
- przekształcanie białek i cukrów w tłuszcze,
- regulacja poziomu glukozy,
- kontrolna produkcji cholesterolu i triglicerydów,
- zachowanie równowagi hormonalnej,
- zapewnienie odpowiedniej aktywności enzymatycznej.
Kto powinien stosować dietę wątrobową?
Stosowanie diety wątrobowej jest dedykowane głównie osobom zmagającym się z marskością wątroby, nowotworami wątroby, stłuszczeniem wątroby, zapaleniem wątroby, toksycznym uszkodzeniem wątroby, kamicą żółciową, a także osobom z nadmierną masą ciała, tzn. z nadwagą lub otyłością.
Jakie produkty należy uwzględnić w diecie wątrobowej?
W diecie wątrobowej nie powinno zabraknąć:
- produktów mlecznych (chudych), np. jogurtów naturalnych, chudych maślanek, kefirów, twarogów,
- chudych ryb,
- chudego mięsa (głównie drobiowego),
- tłuszczy roślinnych w postaci olejów roślinnych,
- węglowodanów złożonych w postaci pieczywa i produktów pszennych, a także kaszy jaglanej, mąki jaglanej, ryżu, komosy ryżowej,
- zup przygotowanych na bazie chudego mięsa lub wywaru warzywnego,
- warzyw (najlepiej obranych ze skórki),
- owoców (najlepiej obranych ze skórki lub w postaci zblendowanej/purre),
- wody mineralnej niegazowanej.
Jakich produktów należy unikać podczas stosowania diety wątrobowej?
Stosując dietę wątrobową należy bezwzględnie wyeliminować:
- wysokoenergetyczne produkty spożywcze, np. smalec, boczek, słoninę, masło klarowane,
- produkty przetworzone,
- produkty w panierce, smażone, o zwiększonej zawartości tłuszczu, np. smażone mięso
(w szczególności mięso czerwone), nuggets-y (mięso i ryby przygotowane w panierce), frytki przygotowane we frytkownicy, - produkty słodkie, których głównym składnikiem jest cukier, np. ciastka, ciasteczka, cukierki, wyroby cukiernicze itp.,
- niektóre warzywa, takie, jak: cebula, czosnek, por, kapusta biała, czerwona, groch, fasola, rzodkiewka, kalarepa, groszek zielony (w szczególności w postaci surowej),
- niedojrzałe owoce,
- węglowodany złożone, np. w postaci gruboziarnistych kasz, makaronów, pieczywa,
- ostre przyprawy,
- mocną kawę, herbatę,
- napoje gazowane,
- alkohol.
Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.