Dieta wątrobowa

Dieta wątrobowa

Czym jest dieta wątrobowa?

Dieta wątrobowa to model odżywiania stosowany przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Wsparcie funkcjonowania narządu jest niezmiernie istotne, ponieważ wątroba pełni szereg istotnych funkcji w naszym organizmie, do których należą:

  • detoksykacja – neutralizacja toksyn,
  • wytwarzanie żółci,
  • produkcja białek,
  • przekształcanie białek i cukrów w tłuszcze,
  • regulacja poziomu glukozy,
  • kontrolna produkcji cholesterolu i triglicerydów,
  • zachowanie równowagi hormonalnej,
  • zapewnienie odpowiedniej aktywności enzymatycznej.

Kto powinien stosować dietę wątrobową?

Stosowanie diety wątrobowej jest dedykowane głównie osobom zmagającym się z marskością wątroby, nowotworami wątroby, stłuszczeniem wątroby, zapaleniem wątroby, toksycznym uszkodzeniem wątroby, kamicą żółciową, a także osobom z nadmierną masą ciała, tzn. z nadwagą lub otyłością.

Jakie produkty należy uwzględnić w diecie wątrobowej?

W diecie wątrobowej nie powinno zabraknąć:

  • produktów mlecznych (chudych), np. jogurtów naturalnych, chudych maślanek, kefirów, twarogów,
  • chudych ryb,
  • chudego mięsa (głównie drobiowego),
  • tłuszczy roślinnych w postaci olejów roślinnych,
  • węglowodanów złożonych w postaci pieczywa i produktów pszennych, a także kaszy jaglanej, mąki jaglanej, ryżu, komosy ryżowej,
  • zup przygotowanych na bazie chudego mięsa lub wywaru warzywnego,
  • warzyw (najlepiej obranych ze skórki),
  • owoców (najlepiej obranych ze skórki lub w postaci zblendowanej/purre),
  • wody mineralnej niegazowanej.

Jakich produktów należy unikać podczas stosowania diety wątrobowej?

Dieta wątrobowa

Stosując dietę wątrobową należy bezwzględnie wyeliminować:

  • wysokoenergetyczne produkty spożywcze, np. smalec, boczek, słoninę, masło klarowane,
  • produkty przetworzone,
  • produkty w panierce, smażone, o zwiększonej zawartości tłuszczu, np. smażone mięso
    (w szczególności mięso czerwone), nuggets-y (mięso i ryby przygotowane w panierce), frytki przygotowane we frytkownicy,
  • produkty słodkie, których głównym składnikiem jest cukier, np. ciastka, ciasteczka, cukierki, wyroby cukiernicze itp.,
  • niektóre warzywa, takie, jak: cebula, czosnek, por, kapusta biała, czerwona, groch, fasola, rzodkiewka, kalarepa, groszek zielony (w szczególności w postaci surowej),
  • niedojrzałe owoce,
  • węglowodany złożone, np. w postaci gruboziarnistych kasz, makaronów, pieczywa,
  • ostre przyprawy,
  • mocną kawę, herbatę,
  • napoje gazowane,
  • alkohol.

Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.

Zapraszam do sklepu online

Chudnij skutecznie i bez wyrzeczeń

Zobacz sklep