Dieta na cholesterol
Dieta na cholesterol
Czym jest cholesterol?
Cholesterol należy do organicznych substancji lipidowych (tłuszczowych) pełniących w organizmie wiele niezbędnych funkcji, m.in.:
- uczestniczy w produkcji niektórych hormonów,
- jest składnikiem większości błon komórkowych,
- bierze udział w syntezie kwasów żółciowych,
- odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego,
- a także odgrywa znaczącą rolę przy wytwarzaniu witaminy D.
Należy kontrolować jego poziom, ponieważ nadmiar może prowadzić do szeregu niebezpiecznych dla zdrowia konsekwencji.
Poniżej przedstawiamy prawidłowy zakres poziomu cholesterolu:
- cholesterol całkowity - u zdrowego człowieka nie powinien przekraczać 200 mg/dl,
- cholesterol LDL - nie powinien przekraczać 115 mg/dl,
- cholesterol HDL - zaleca się, aby jego stężenie było większe od 40 mg/dl w przypadku mężczyzn, a u kobiet powyżej 46 mg/dl.
Kiedy warto wprowadzić dietę regulującą poziom cholesterolu?
Kiedy wyniki badań stwierdzają jakiekolwiek nieprawidłowości dotyczące poziomu cholesterolu należy bezwzględnie zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe. Warto przede wszystkim skupić się na:
- regularnie spożywanych posiłkach (co 3-4h),
- nie pomijaniu spożywania śniadań,
- eliminacji podjadania,
- nie jedzeniu w godzinach nocnych,
- rezygnacji ze spożywania dań gotowych, przetworzonych w których składzie dominują tłuszcze oraz cukry,
- wykluczeniu z diety wszelkiego rodzaju używek, np. alkoholu,
- odpowiednim nawodnieniu (powyżej 2l wody niegazowanej każdego dnia),
- wprowadzeniu regularnie wykonywanej aktywności fizycznej.
Jakich produktów nie powinno zabraknąć w diecie regulującej poziom cholesterolu?
Dieta regulująca poziom cholesterolu powinna składać się przede wszystkim z:
- warzyw,
- owoców,
- węglowodanów złożonych, np. pełnoziarnistego pieczywa, pełnoziarnistych makaronów, gruboziarnistych kasz, ryżu,
- ryb (zarówno tłustych i chudych),
- owoców morza,
- chudego mięsa,
- chudych produktów nabiałowych,
- ograniczonej ilości jaj,
- tłuszczów roślinnych w postaci, olejów, orzechów, nasion czy pestek.
Jakich produktów należy unikać przy nieprawidłowościach poziomu cholesterolu?
W diecie dedykowanej osobom zmagającym się z regulacją poziomu cholesterolu, odradza się spożywania następujących produktów:
- czerwonego mięsa,
- przetworzonych mięs, wędlin, ryb,
- produktów konserwowanych,
- tłuszczy w postaci smalcu, boczku,
- tłustego nabiału,
- owoców kandyzowanych,
- owoców w syropie,
- pszennego pieczywa, pszennego makaronu, drobnych kasz, ryżu,
- dań typu „fast food”,
- słodkości,
- kolorowych napojów (w szczególności gazowanych),
- dosładzanych soków,
- alkoholu.
Podpowiedź
Pamiętaj, że w przypadku nieprawidłowości poziomu cholesterolu oprócz diety warto wprowadzić regularnie wykonywane ćwiczenia. 50 minutowa, codzienna aktywność fizyczna wspomoże nie tylko zaburzenia profilu lipidowego, ale także poprawi twoją wydolność oraz kondycję :)
Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.