Dieta hCG

Dieta hCG

Czym jest hCG?

HCG (gonadotropina kosmówkowa) to kobiecy hormon produkowany w warunkach fizjologicznych przez łożysko. Składa się z dwóch podjednostek (α oraz ß).

Badanie dotyczące określenia poziomu hCG jest wykonywane przede wszystkim w celu potwierdzeniu lub wykluczeniu ciąży, a także przy podejrzeniu występowania nowotworów, np. nowotworu jajnika.

Dieta hCG -co to?

Dieta hCG została opracowana w 1954 r. przez Amerykańskiego endokrynologa Simeonsa, jednakże teorię o spektakularnych efektach diety hCG spopularyzował Kevin Trudeau w swojej książce, pt: „Natural cures ”They” Don’t Want You to Know About”.

Dieta hCG składa się z czterech faz:

  • fazy regeneracji (trwa od 3 do 5 dni i ma na celu oczyszczenie jelit i wątroby),
  • fazy „ładowania” (trwa około 2 dni, podczas których należy dostarczyć nieograniczoną podaż energii aby nasycić organizm „na zapas”),
  • fazy aktywacji (faza główna, trwająca 21 dni podczas której należy spożywać jedynie 500 kcal dziennie oraz wykluczyć z diety szereg produktów będących źródłem tłuszczu, cukru i alkoholu. Ponadto należy przyjmować (3 razy dziennie) podjęzykowo hCG w dawkach 6-12 kropli),
  • fazy stabilizacji (faza końcowa która powinna trwać 23 dni, a jej celem jest „wytworzenie nowych ścieżek metabolicznych – bez konieczności przyjmowania gonadotropiny kosmówkowej).

Przebieg wszystkich etapów diety trwa 49 dni.

Dieta hCG to dieta redukcyjna uwzględniająca stosowanie hormonu hCG - gonadotropiny kosmkowej. Wg twórcy diety (Simeonsa), podawanie hCG ma wspomagać procesy odchudzania poprzez hamowanie głodu, nasilenie rozpadu tkanki tłuszczowej, jej redystrybucję oraz wpływ na lepsze samopoczucie w trakcie odchudzania w porównaniu do innych diet.

To co warto podkreślić, dotychczas żadne z badań naukowych nie potwierdza powyższej teorii.

Ponadto, rygorystyczne stosowanie diety hCG nie jest bezpieczne z uwagi na oddziaływanie hormonalne. Efektem stosowania diety mogą być zmiany lub zaburzenia hormonalne.

Zdecydowanie model odżywiania nie powinien być stosowany bez nadzoru lekarza.

Produkty zalecane przy diecie hCG

Mięso:

  • wołowina, cielęcina,
  • mięso z piersi kurczaka i indyka,
  • chude ryby (w szczególności, dorada, szczupak, sandacz),
  • owoce morza (przede wszystkim, krewetki, ostrygi, kalmary),

Jajka i produkty nabiałowe:

  • jogurty,
  • sery o obniżonej zawartości tłuszczu,

Warzywa:

  • cykoria,
  • kapusta pekińska,
  • cebula,
  • seler naciowy,
  • pomidory,
  • szpinak,
  • papryka,
  • jarmuż,
  • brukselka,
  • oraz cukinia, sałata, rzodkiewka, szparagi,

Owoce:

  • grejpfruty,
  • czerwone porzeczki,
  • truskawki,
  • jabłka,
  • jagody,
  • pomarańcze.

Produkty zakazane przy diecie hCG

Mięso i produkty mięsne:

  • parówki,
  • kaczka,
  • tłuste ryby (w szczególności, łosoś, węgorz, makrela, śledź),
  • ryby wędzone,
  • jagnięcina,
  • wieprzowina,
  • wędliny,

Produkty nabiałowe:

  • produkty mleczne,
  • sery półtłuste,
  • sery tłuste,
  • maślanki,
  • kefiry,

Warzywa:

  • ziemniaki,
  • marchew,
  • rośliny strączkowe (przede wszystkim, groch, soczewica, fasola),
  • awokado,
  • kukurydza,
  • buraki,
  • dynia,

Owoce:

  • banany,
  • ananasy,
  • winogrona,
  • śliwki,
  • morele,
  • brzoskwinie,
  • wiśnie,
  • suszone owoce,
  • owoce kandyzowane.

Podsumowanie

Dieta hCG

Dieta hCG nie należy do diet bezpiecznych, a jej rekomendowanie powinno spotkać się ze stanowczą krytyką. Nie dysponujemy wynikami badań naukowych potwierdzającymi dodatni wpływ prowadzenia przytoczonego modelu odżywiania, także nie mamy podstaw, aby twierdzić o korzyściach wynikających ze stosowania diety. Wprowadzając radyklany sposób odżywiania, zawsze warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem.

Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.

Zapraszam do sklepu online

Chudnij skutecznie i bez wyrzeczeń

Zobacz sklep