Dieta hCG
Dieta hCG
Czym jest hCG?
HCG (gonadotropina kosmówkowa) to kobiecy hormon produkowany w warunkach fizjologicznych przez łożysko. Składa się z dwóch podjednostek (α oraz ß).
Badanie dotyczące określenia poziomu hCG jest wykonywane przede wszystkim w celu potwierdzeniu lub wykluczeniu ciąży, a także przy podejrzeniu występowania nowotworów, np. nowotworu jajnika.
Dieta hCG -co to?
Dieta hCG została opracowana w 1954 r. przez Amerykańskiego endokrynologa Simeonsa, jednakże teorię o spektakularnych efektach diety hCG spopularyzował Kevin Trudeau w swojej książce, pt: „Natural cures ”They” Don’t Want You to Know About”.
Dieta hCG składa się z czterech faz:
- fazy regeneracji (trwa od 3 do 5 dni i ma na celu oczyszczenie jelit i wątroby),
- fazy „ładowania” (trwa około 2 dni, podczas których należy dostarczyć nieograniczoną podaż energii aby nasycić organizm „na zapas”),
- fazy aktywacji (faza główna, trwająca 21 dni podczas której należy spożywać jedynie 500 kcal dziennie oraz wykluczyć z diety szereg produktów będących źródłem tłuszczu, cukru i alkoholu. Ponadto należy przyjmować (3 razy dziennie) podjęzykowo hCG w dawkach 6-12 kropli),
- fazy stabilizacji (faza końcowa która powinna trwać 23 dni, a jej celem jest „wytworzenie nowych ścieżek metabolicznych – bez konieczności przyjmowania gonadotropiny kosmówkowej).
Przebieg wszystkich etapów diety trwa 49 dni.
Dieta hCG to dieta redukcyjna uwzględniająca stosowanie hormonu hCG - gonadotropiny kosmkowej. Wg twórcy diety (Simeonsa), podawanie hCG ma wspomagać procesy odchudzania poprzez hamowanie głodu, nasilenie rozpadu tkanki tłuszczowej, jej redystrybucję oraz wpływ na lepsze samopoczucie w trakcie odchudzania w porównaniu do innych diet.
To co warto podkreślić, dotychczas żadne z badań naukowych nie potwierdza powyższej teorii.
Ponadto, rygorystyczne stosowanie diety hCG nie jest bezpieczne z uwagi na oddziaływanie hormonalne. Efektem stosowania diety mogą być zmiany lub zaburzenia hormonalne.
Zdecydowanie model odżywiania nie powinien być stosowany bez nadzoru lekarza.
Produkty zalecane przy diecie hCG
Mięso:
- wołowina, cielęcina,
- mięso z piersi kurczaka i indyka,
- chude ryby (w szczególności, dorada, szczupak, sandacz),
- owoce morza (przede wszystkim, krewetki, ostrygi, kalmary),
Jajka i produkty nabiałowe:
- jogurty,
- sery o obniżonej zawartości tłuszczu,
Warzywa:
- cykoria,
- kapusta pekińska,
- cebula,
- seler naciowy,
- pomidory,
- szpinak,
- papryka,
- jarmuż,
- brukselka,
- oraz cukinia, sałata, rzodkiewka, szparagi,
Owoce:
- grejpfruty,
- czerwone porzeczki,
- truskawki,
- jabłka,
- jagody,
- pomarańcze.
Produkty zakazane przy diecie hCG
Mięso i produkty mięsne:
- parówki,
- kaczka,
- tłuste ryby (w szczególności, łosoś, węgorz, makrela, śledź),
- ryby wędzone,
- jagnięcina,
- wieprzowina,
- wędliny,
Produkty nabiałowe:
- produkty mleczne,
- sery półtłuste,
- sery tłuste,
- maślanki,
- kefiry,
Warzywa:
- ziemniaki,
- marchew,
- rośliny strączkowe (przede wszystkim, groch, soczewica, fasola),
- awokado,
- kukurydza,
- buraki,
- dynia,
Owoce:
- banany,
- ananasy,
- winogrona,
- śliwki,
- morele,
- brzoskwinie,
- wiśnie,
- suszone owoce,
- owoce kandyzowane.
Podsumowanie
Dieta hCG nie należy do diet bezpiecznych, a jej rekomendowanie powinno spotkać się ze stanowczą krytyką. Nie dysponujemy wynikami badań naukowych potwierdzającymi dodatni wpływ prowadzenia przytoczonego modelu odżywiania, także nie mamy podstaw, aby twierdzić o korzyściach wynikających ze stosowania diety. Wprowadzając radyklany sposób odżywiania, zawsze warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem.
Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.