Dieta dla kobiet w ciąży
Dieta dla kobiet w ciąży
Dieta dla kobiet w ciąży
Wybory żywieniowe, jakich dokonujemy każdego dnia znacząco wpływają na stan organizmu człowieka. Szczególną uwagę przywiązujemy do nich, kiedy rozpoczynamy myśleć o powiększeniu rodziny, w trakcie ciąży czy gdy odpowiadamy za rozwój nowego życia. Odpowiednie odżywianie (dostarczenia należytej ilości składników odżywczych, witamin, składników mineralnych wraz z dietą) oraz poszczególne czynniki, m.in. genetyczne, fizyczne przyczyniają się do poprawnego funkcjonowania organizmu.
Zalecenia dietetyczne dla kobiet w ciąży:
- dieta powinna być urozmaicona, bogata w witaminy, składniki mineralne, błonnik pokarmowy,
- całodzienny jadłospis powinien składać się z 4 - 6 posiłków każdego dnia (w zależności od stanu fizjologicznego, stylu życia, aktywności fizycznej, itp.) spożywanych regularnie, najlepiej co 3 - 4 godziny,
- jadłospis przyszłej mamy należy wzbogacać w produkty stanowiące naturalne źródło kwasu foliowego, żelaza, wapnia, cynku, magnezu, jodu, witaminy D3, witaminy C, witaminy B12,
- wybierane produkty spożywcze powinny charakteryzować się niskim bądź średnim indeksem glikemicznym, co zapewni ustabilizowany poziom cukru we krwi (na poziom indeksu glikemicznego wpływa przede wszystkim: stopień rozdrobnienia produktu, stopień dojrzałości, tempo spożywania posiłku, a w szczególności sposób w jaki będzie on przygotowany),
- przyszłej mamie zaleca się zatem stosowanie technik kulinarnych, takich, jak: gotowanie w wodzie i na parze, pieczenie, duszenie, duszenie z niewielką ilością tłuszczu,
- z diety powinny zostać wykluczone potrawy smażone, przetworzone, bogate w cukier i sól,
- wraz z zbilansowanym odżywianiem należy zachowywać odpowiednią podaż płynów, wypijanie 2l wody mineralnej niegazowej powinno stanowić nawyk, powtarzany każdego dnia,
- spożywanie alkoholu oraz palenie papierosów jest niedopuszczalne,
- istotne jest również dostarczenie odpowiedniej ilości witamin i składników mineralnych w postaci suplementów diety.
Na rok przed planowaną ciążą (oraz do końca II trymestru ciąży) należy pamiętać o suplementacji kwasem foliowym, w ilości 0,4 mg do 1mg na dobę (dawkę ustala lekarz), a także suplementacji witaminą D3. Warto także zadbać o kondycję fizyczną i regularnie podejmować umiarkowaną aktywność ruchową (jeśli nie ma przeciwskazań zdrowotnych).
Jakie produkty są zalecane w diecie przyszłej mamy?
Do produktów zalecanych w diecie kobiety w ciąży należą w szczególności:
- warzywa liściaste takie jak sałata, szpinak, jarmuż,
- warzywa kapustne,
- brokuły,
- natka pietruszki,
- papryka,
- pomidory,
- mięso i jego przetwory,
- ryby (zarówno tłuste, jak i chude, takie, jak: pstrąg, dorsz, halibut, łosoś, makrela, sardynka, szprot, śledź),
- jaja,
- owoce jagodowe,
- produkty nabiałowe, typu: ser twarogowy, jogurty naturalne, niewielkie ilości żółtego sera,
- produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG < 50), m.in. zielone warzywa, owoce jagodowe, nabiał, mięso, ryby, rośliny strączkowe, otręby owsiane, pełnoziarniste pieczywo na zakwasie, pieczywo z otrębami, kasza pęczak, kasza gryczana, orzechy czy nasiona,
- produkty wysokobłonnikowe, np. płatki owsiane, otręby owsiane, nasiona roślin strączkowych, mielone siemię lniane,
- orzechy, w szczególności brazylijskie, makadamia, włoskie, laskowe, nerkowca,
- nasiona, m.in. dyni, słonecznika, sezamu,
- tłuszcze roślinne nieutwardzone, np. olej lniany, olej z czarnuszki, olej rzepakowy, olej z ostropestu,
- warto również wprowadzić do diety ziołowe napary, np. z mięty, pokrzywy zwyczajnej, rumianku, melisy.
Których produktów powinna unikać kobieta w ciąży?
W diecie przyszłej mamy należy bezwzględnie wykluczyć spożywanie:
- surowego mięsa i ryb (ze względu na ryzyko zakażeń mikrobiologicznych),
- surowych jaj (również ugotowanych na miękko; ze względu na ryzyko zarażenia salmonellą),
- serów niepasteryzowanych (mleko, które nie przeszło odpowiedniej obróbki termicznej może być źródłem bakterii prowadzących do rozwoju chorób m.in. listeriozy, salmonellozy czy kampylobakteriozy),
- żywności wysoko przetworzonej, tzn. dań gotowych, produktów o wysokim indeksie glikemicznym,
- słodyczy, np. cukierki, ciasteczka, batoniki,
- cukru, np. w postaci pieczywa cukierniczego, typu drożdżówki, pączki,
- słonych przekąsek typu chipsy, krakersy, fast-food-y,
- produktów wysokotłuszczowych, np. smażonych, przygotowywanych we fryturze,
- produktów smakowych, np. jogurt bananowy, serek truskawkowy,
- owoców kandyzowanych, owoców w syropie,
- słodkich napojów typu „kolorowe” napoje gazowane, słodkie soki, syropy,
- alkoholu.
Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.