Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa
Dieta bezglutenowa – to model odżywiania mający na celu niedostarczanie organizmowi białka, jakim jest gluten. To jedyny właściwy sposób żywienia osób u których zdiagnozowano celiakię bądź nietolerancję glutenu.
Czym zatem jest gluten?
Gluten jest kompleksem białek należących do prolamin, które są zmagazynowane w bielmie ziaren zbóż. Naturalnie występuje w pszenicy, życie oraz w jęczmieniu.
W przypadku stosowania diety bezglutenowej należy bezwzględnie zrezygnować ze spożywania:
- pieczywa,
- wyrobów cukierniczych,
- makaronów,
- niektórych kasz,
- kawy zbożowej,
- płatków śniadaniowych,
- muesli,
- chipsów.
Dieta bezglutenowa – wskazania
Jak wyżej podano dieta bezglutenowa powinna być stosowana przez:
- chorych na celiakię,
- osób u których zdiagnozowano nietolerancję glutenu,
- w przypadku zdiagnozowanej alergii na gluten,
- przy rozpoznanej chorobie Duhringa.
Z uwagi na ograniczenie dostępności produktów będących matrycą węglowodanów złożonych warto poddać weryfikacji wartości dostarczanych witamin z grupy B (gdy istnieje ryzyko niewystarczającej podaży witamin z grupy B, konieczne jest wdrożenie suplementacji).
Dodatkowo, jakiekolwiek nasilenie reakcji niepożądanych, takich jak:
- biegunki,
- wymioty,
- nudności,
- wzdęcia,
- gazy,
- bóle żołądka, powinny być dokładanie przeanalizowane przez chorego, a w razie konieczności skonsultowane z dietetykiem lub lekarzem w celu wprowadzenia odpowiedniej interwencji, np. w postaci probiotykoterapii.
Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.