Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa – to model odżywiania mający na celu niedostarczanie organizmowi białka, jakim jest gluten. To jedyny właściwy sposób żywienia osób u których zdiagnozowano celiakię bądź nietolerancję glutenu.

Czym zatem jest gluten?

Gluten jest kompleksem białek należących do prolamin, które są zmagazynowane w bielmie ziaren zbóż. Naturalnie występuje w pszenicy, życie oraz w jęczmieniu.

W przypadku stosowania diety bezglutenowej należy bezwzględnie zrezygnować ze spożywania:

  • pieczywa,
  • wyrobów cukierniczych,
  • makaronów,
  • niektórych kasz,
  • kawy zbożowej,
  • płatków śniadaniowych,
  • muesli,
  • chipsów.

Dieta bezglutenowa – wskazania

Jak wyżej podano dieta bezglutenowa powinna być stosowana przez:

  • chorych na celiakię,
  • osób u których zdiagnozowano nietolerancję glutenu,
  • w przypadku zdiagnozowanej alergii na gluten,
  • przy rozpoznanej chorobie Duhringa.

Z uwagi na ograniczenie dostępności produktów będących matrycą węglowodanów złożonych warto poddać weryfikacji wartości dostarczanych witamin z grupy B (gdy istnieje ryzyko niewystarczającej podaży witamin z grupy B, konieczne jest wdrożenie suplementacji).

Dieta bezglutenowa

Dodatkowo, jakiekolwiek nasilenie reakcji niepożądanych, takich jak:

  • biegunki,
  • wymioty,
  • nudności,
  • wzdęcia,
  • gazy,
  • bóle żołądka, powinny być dokładanie przeanalizowane przez chorego, a w razie konieczności skonsultowane z dietetykiem lub lekarzem w celu wprowadzenia odpowiedniej interwencji, np. w postaci probiotykoterapii.

Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.

Zapraszam do sklepu online

Chudnij skutecznie i bez wyrzeczeń

Zobacz sklep