Catering dietetyczny
Catering dietetyczny
Catering dietetyczny
Catering dietetyczny lub innymi słowy dieta pudełkowa jest modelem odżywiania, który w ostatnich latach zyskał na popularności i stał się sposobem żywienia dla wielu z Nas. Właściciele firm cateringowych bardzo często konkurują o swoich odbiorców poprzez wprowadzanie coraz to bardziej urozmaiconych wariantów diety. Usługi są świadczone na terenie całego kraju (nawet w niewielkich miejscowościach), ponieważ zapracowani konsumenci chcą stosować zbilansowaną dietę, ale czy aby na pewno taką otrzymują?
Czy catering dietetyczny jest odpowiednim wyborem żywieniowym dla każdego?
Głównymi klientami cateringów dietetycznych są osoby zapracowane, które nie mają czasu na przygotowanie pełnowartościowych posiłków. Kolejną grupę stanowią osoby samotne, które ze względu na ekonomię i aspekt niemarnowania żywności decydują się na wdrożenie diety pudełkowej.
Coraz częściej klientami są także młode mamy, osoby mające zalecenia do wdrożenia diety eliminacyjnej (np. dietę bez laktozy czy bez glutenu) i nie radzące sobie z komponowaniem posiłków. Z oferowanych usług korzystają również osoby starsze, chore, w okresie rekonwalescencji, ponieważ nie rzadko mają trudność ze zrobieniem zakupów spożywczych, a kolejno przygotowaniem danych porcji żywieniowych.
Jeśli jednak dana osoba dysponuje odpowiednią ilością czasu, chęcią i umiejętnościami, warto przygotowywać posiłki samodzielnie ze względu na możliwość wdrożenia indywidualnych preferencji żywieniowych i dostosowanie diety do swoich potrzeb.
Zalety diety pudełkowej
Do zalet diety pudełkowej należą:
- oszczędność czasu,
- możliwość stosowania różnych wariantów diety, np. diety dla sportowców, diety lekkostrawnej czy diety eliminacyjnej,
- stała energetyczność diety,
- w zależności od dobru wariantu diety od 3-6 posiłków,
- różnorodność dań,
- brak nadprodukcji żywności (mamy określone porcje).
Wady diety pudełkowej
Do wad diety pudełkowej należą:
- brak możliwości ustalenia indywidualnej diety (swoich preferencji żywieniowych, zróżnicowanych jednostek chorobowych),
- brak możliwości modyfikacji posiłków (posiłki są określone odgórnie przez dietetyków cateringów dietetycznych),
- cykliczna powtarzalność posiłków (jeśli jakiś posiłek nie spełni naszych oczekiwań nie mamy sposobności aby go wykluczyć, natomiast może wystąpić ponownie w zamówionej diecie),
- brak możliwości weryfikacji surowców wykorzystywanych do produkcji posiłków,
- pora przygotowania posiłków (zazwyczaj posiłki są przygotowane dzień wcześniej ze względu na ich transport do miejsca zamieszkania klientów),
- określone godziny dostarczania posiłków (zdarza się, że diety są dostarczane w środku nocy i budzą domowników lub są zabierane przez innych lokatorów),
- ekologia (zdecydowana mniejszość cateringów dietetycznych korzysta z ekologicznych opakowań do żywności),
- ceny.
Jeśli zainteresował Cię powyższy artykuł, albo masz więcej pytań, zachęcam do kontaktu pod numerem telefonu +48 724112654 lub e-mailem kontakt@biegunzdrowia.pl.